Ateliere din București – Andrei Tudoran

Pentru artistul vizual Andrei Tudoran, timpul pe care-l petrece în atelierul său de creație este esențial. Uneori, ajunge foarte devreme dimineața în acest spațiu din centrul Bucureștiului, începându-și ziua pictând. Chiar dacă, în general, artiștii vizuali practică o meserie solitară, ei încearcă să creeze un echilibru între relaționarea cu ceilalți oameni, cu natura și cu tehnologia.

Artistul Andrei Tudoran mărturisește că una din temele importante pentru creația sa “ar fi relația cu imaginea digitală/ imaterială care ne inundă astăzi pe toate planurile. Cred că pictura este un alt tip de imagine care tocmai prin latura sa procesuală, faptul că necesită timp ca să se releve, transmite un alt tip de energie – transmite toate gândurile, frustrările, bucuriile celui care o face. Asta cred că este până la urmă amprenta esențială a pictorului – energia pe care o pune în arta sa.

Nu expun foarte des, am început să fiu atent cu ceea ce expun. Aș spune că mai degrabă lucrez mult, în cicluri de lucrări și expun puțin. În urmă cu cinci ani, am avut o expoziție personală la Galeria Annart care s-a intitulat “Out of Memory” – un cumul de lucrări dominate de monocromii roșii. În acel moment, mi-am propus să pictez doar în roșu și negru. Ulterior am mai avut o expoziție personală în care am fost într-o perioadă albastră – lucrările aveau dominanta de albastru.

Noile teme sondează aceleași interese care se leagă de investigarea picturii ca mediu și de contextul în care trăiesc, pentru că mi se pare important ca arta mea să ofere o dimensiune a spațiului în care trăiesc. Asta ar fi noua mea mare preocupare – relația elementului natural/vegetal cu tehnologia.”

Pe lângă activitatea expozițională, Andrei Tudoran are și o activitate didactică de excepție. Este Lector Universitar Doctor și cel mai tânăr Director din istoria Departamentului de Pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Lucrări semnate de artistul vizual Andrei Tudoran se găsesc în colecții private din România, Republica Moldova, Austria, Portugalia și Germania.

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.